Europa pentru cetăţeni

0

Proiectul Strenghten fellowship to foster joint perspectives – RESPONS a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”
Aplicabil pentru Măsura 2.1 „Infrățirea orașelor”
 

Participare: proiectul a permis întrunirea a 502 de cetățeni, dintre care 350 de locuitori sunt originari din orașul Cernat (România), 22 din orașul Neded (Slovacia), 30 din orașul Bogyiszló (Ungaria), 24 din orașul Bóly (Ungaria), 20 din orașul Utrine (Serbia), 24 din orașul Sármellék (Ungaria), 32 din orașul Kaszaper (Ungaria).

 

Locul/Datele: întrunirea a avut loc la Cernat, România de la 19/07/2018 până la  23/07/2018.

 

Descriere succintă:

 

Ziua de 19/07/2018 a fost consacrată pentru prezentarea efectelor pozitive și negative a proceselor te integrare locale a Uniunii Europene și a proceselor care se desfășoară în zonele rurale, calitatea de trai și prezentarea nivelelor euroscepticiste. După discursul și dialogul informativ s-a format un schimb de opinii despre viitorul și rolul Uniunii Europene. După aceasta a avut loc deschiderea expoziției de fotografii, care a prezentat proiectele realizate cu suportul Uniunii Europene în diferitele localități care au participat la eveniment.

 

Ziua de 20/07/2018 a avut ca temă principală apărarea moștenirilor construite, care a fost prezentat și realizat printr-o excursie, la care au participat delegații a localităților participante. Transilvania este gazda a multor minorități etnice și din acest motiv este o locație ideală pentru prezentarea obiceiurilor culturale. Excursia a atins zone cu tradiție germană, maghiară, rromă, evreiască și armeană. Pe lângă cunoașterea a identităților multicolore europene a avut un rol important și istoria tradițiilor de coexistare pentru participanți pentru o viziunea mai clară asupra viitori al Europei.

 

Ziua de 21/07/2018 o fost alcătuită dintr-un schimb de idei în legătură cu experiențele  de învățare și muncă în cadrul unui workshop alcătuit în principal de tineri și experți în domeniul didactic și învățământ.

După prânz a avut loc prezentarea a celor mai importante instituții a Uniuni Europene prin care cetățenii se pot implica în formarea politicii comune și au fost dezbătute diferite drepturi și obligațiuni.

Seara programul era un moment de relaxare oferit de gazdele tineri în cadrul unei petreceri cu muzică și dans popular.

 

22/07/2018 a fost ziua în care a fost discutat impactul crizei economice asupra modului de viață în zonele rurale.

Toți participanți prezenți au experiențe directe în legătură cu programul LEADER care se diferă intre fiecare țară și asta a rezultat o experiență inedită în cadrul întâlnirii. După masă a avut loc dezbaterea mai detaliată al temei anterioare, luând în considerare și importanța implicării a cetățenilor în alcătuirea programelor de  dezvoltare regionale.

La sfârșitul zilei s-au alcătuit propuneri comune compuse din diferitele idei care au avut loc zilele acestea și s-a confirmat continuarea acestei colaborări.

 

În ziua dimineții de 23/07/2018 a rămas doar puțin timp pentru recapitularea și sumarea ideilor/moralei formate în cadrul acestei proiect.