Testvértelepülések találkozója 2014

0

2014 szeptember 11-15. között első alkalommal szervezték meg Csernátonban a testvértelepülések találkozóját. Ez alkalomból Csernáton öt testvértelepülésének (Magyarországról Bóly, Bogyiszló, Kaszaper, Sármellék és Vajdaságból, Szerbiából Törökfalu) delegációja érkezett a községbe, egy szép közös hétvége eltöltésének céljából.

Az anyaországi és vajdasági küldöttek pénteken a Büdös-hegy nevezetességeivel ismerkedhettek és este közösen szórakoztak a Felsőcsernátoni Népházban tartott táncházban, szombaton a helyi múzeumot látogatták meg.

Szombaton délelőtt sor került a közég Újszülöttei neveinek az Életfán való elhelyezési ünnepségre a Polgármesteri Hivatal udvarán, ez alkalomból 92, csernátoni kisded nevét helyezték el az Életfánál.

Délután a sportcsarnokban megnyitották a helyi kézművesek kiállítását Kászoni Jenő, Radu József, Rákosi Margit, Bajka Rita, Csáki Enikő, Bartók Irma, Mateiu Izabella, Bartos Melinda és Hollanda Attila munkáiból, valamint a bogyiszlói Nemes András faragásaiból. A két nap alatt tematikus előadásokat is tartottak Dimény-Haszmann Orsolya, Kocsis Annamária, Tóth Szabolcs és Mágori István közreműködésével.

A szombat délutánt a szervezők a népi kultúrának szentelték ezért a kézműves vásár mellet délután sor került egy néptán-gálára amelyen a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület, a Sármelléki Néptánccsoport, a Csernátoni Pántlika és Pántlikácska Néptánccsoportok, a Háromszéki MÁRA Szociális és Közművelődési Egyesület Gyermek Néptánccsoportja, valamint a Csernátoni Férfi Dalcsoport lépett fel, zenélt Ábri Béla és bandája, valamint koncertet adott a Heveder zenekar.

Az esti programot a Pittyes 2-es humoros előadása, illetve a helyi Összhang zenekar által megtartott utcabál töltötte ki.

Vasárnap Európa a polgárokért címmel kerekasztal-megbeszélést tartottak a testvértelepülések (Bóly város, Bogyiszló, Sármellék, Kaszaper, Szentgyörgyvár és Törökfalu) előljárói. Minifoci-bajnokságot is szerveztek helyi és a vendégcsapatok részvételével, volt gyerekprogram, szekértolóverseny, és megválasztották Csernáton szépét is.

Este a Százszorszép Művelődési Egyesület tagjai, a Kicsi Székely Góbék és Bóly városi Bierkapelle zenekar, valamint a Role zenekar szórakoztatta a jelenlevőket.
TestvertelepulesekTalalkozoja01
TestvertelepulesekTalalkozoja02 TestvertelepulesekTalalkozoja03 TestvertelepulesekTalalkozoja04 TestvertelepulesekTalalkozoja05 TestvertelepulesekTalalkozoja06 TestvertelepulesekTalalkozoja07 TestvertelepulesekTalalkozoja08 TestvertelepulesekTalalkozoja09 TestvertelepulesekTalalkozoja10 TestvertelepulesekTalalkozoja11 TestvertelepulesekTalalkozoja12 TestvertelepulesekTalalkozoja13 TestvertelepulesekTalalkozoja14 TestvertelepulesekTalalkozoja15 TestvertelepulesekTalalkozoja16